lördag 5 februari 2011

Muhammad Hosni Sayyid Mubarak vs Muslimska brödraskapet

Så nu tänker jag lägga mig i världspolitiken oxå!
Lite förvånande kanske för vissa men inte det minsta förvånande om man känner mig.


Vill säga lite var jag står angående Egypten upproret.

Mubarak är en gubbe på snart 83 år. Han är bara Egyptens 4e (!) president. Det beror på att han har suttit i snart 30 år. Han har skrivit om lagar som gör att han mer eller mindre blir automatiskt omvald varje "val" där han ställer upp. En annan fiffig lag han skapat är att om av ngn anledning vicepresidenten måste hoppa in så har han ingen rätt att ändra några av lagarna som gör att Mubarak sitter i orubbat bo.
Han är egentligen Egyptens diktator mao.

Upproret som just nu utspelar sig som närmast kan kallas revolution, en folkrevolution som regimen nog inte kunnat drömma om i sina värsta mardrömmar.. Unga, gamla, studenter, journalister, muslimer och kristna har gått ihop och kräver Mubaraks omedelbara avgång/avsättning.

Jag tror att regimen planerade ett mycket blodigare motangrepp än vad dom nu kunnat få till stånd.
Dom började med att stänga ner sociala medier som faccebook, twitter, google mfl för att hindra att information från övriga världen skulle nå demonstranterna. Det här var nog deras största misstag. Övriga världen reagerade kraftigt när deras Egyptiska vänner försvann från facebook och deras mailadresser stängdes av. Detta ledde till ökad mediebevakning och fler internationella journalister på plats runt befrielsetorget i Kairo.
Likt situationen i Burma 2009/2010 tror jag att man helt enkelt tänkt döda demonstranterna för att skrämma oppositionen till tystnad. Men folket har fått nog och lät sig inte skrämmas. Regimen kan ju inte heller utföra massmord inför ögonen på tusentals journalister.
Mubarak har tvingats meddela att han inte ställer upp i nästa val om ca 6 månader. Men folket kräver en omedelbar avgång..
Igår och Idag har regimen dock börjat få panik och handlar ganska irrationellt.. Journalister attackeras och skadas. Bla en man fr svt har blivit knivskuren och hotad. Lyxhotellen där världspressen bor bevakas nu hårt för att journalisterna inte skall kunna bryta mot utegångsförbudet som nu råder. Just NU har en gasledning sprängts och regimen skyller på terrorister vilket dom alltid gör i själva verket kan dom själva har sprängt den i ett försök att flytta fokus från demonstranterna.

Fortfarande finns över 10.000 demonstranter på befrielsetorget som trotsar utegångsförbudet. Samtidigt som militären är ett hot mot demonstranterna så gick även regimanhängare till angrepp mot dom inatt och sköt flera människor. Det finns nästan bara två utgångar här antingen backar Mubarak eller så kommer det att bli ett blodbad..

Jag hoppas att det blir ett fredligare avslut än vad jag tror det blir.

MEN

och här är ett stort MEN som nog många tycker är lite underligt. Jag tycker att gubbfan ska sitta kvar det halvår han har kvar. Detta för att man behöver tid för att sätta ihop en ny regering och ha ett rättvist val.
För om Mubarak sätts av nu finns det stor risk att "Muslimska brödraskapet" går in och tar makten.
Det hade i sin tur bara varit att ersätta en diktatur med en annan.
Som när Shahen i Iran avsattes då trodde man att landet skulle få det bättre. Men icke, Iran blev ett land som styrdes av mullor som ville att landet skulle styras helt från en religiös ledning. Dom som ledde upproret som fick shahen avsatt blev dödade pga att dom inte ville ha en muslimsk ledning.

Muslimska brödraskapet har sagt rent ut att när Mubarak avgår finns det inte en chans att en ny president skulle kunna vara kristen eller kvinna. Vidare vill dom införa Sharialagar i landet. Sharialagarna är det vidrigaste jag vet. Kvinnors rättigheter kommer att försvinna och landet föras tillbaka ca 1000 år.

När språkrör för brödraskapet blev tillfrågade om vad dom skulle göra för att bekämpa fattigdom, stärka kvinnors och homosexuellas rättigheter i arabvärlden svarade dom att -Det är något ni kan ägna er åt i väst vi har inga sådana problem.

Jaha men vad bra då!

Nej Mubarak måste avsättas men INTE för att ge plats åt en islamistisk regering som kommer att förstöra livet för egyptens folk.

Detta sagt om detta. Jag lovar att nästa inlägg kommer att bli mindre politiskt.
Puss

1 kommentar: